Advies over SSD.

Wat is een SSD (Solid State Drive) en wat zijn de voordelen t.o.v. een traditionele harde schijf? Hoeveel sneller is een SSD dan een harde schijf en hoe bouw je een SSD in? Op deze pagina geven wij je advies, zodat je de beste SSD voor jou eenvoudig kan uitkiezen.

1. HDD vs. SSD

Wat is een SSD

Een SSD (Solid State Drive) is een nieuwe generatie harde schijf. Aan de buitenkant is een SSD identiek aan een traditionele harde disc drive (HDD). Van binnen is er een groot verschil. Een traditionele harde schijf bestaat uit draaiende onderdelen: de werkelijke opslagschijf, lees- en schrijfkoppen en een controller. Een SSD heeft geen draaiende onderdelen en bestaat uit NAND flash, vergelijkbaar met een SD-kaart (veel gebruikt in camera's en telefoons voor opslag). Hierdoor is een SSD stiller, energiezuiniger en voornamelijk sneller.

Bekijk alle SSD's

2. Wat zijn de voordelen van een SSD?

Je gebruikt momenteel een laptop of PC met een harde schijf, waarom zou je overstappen op een SSD? Een SSD heeft ten opzichte van een HDD veel voordelen.

Snelheid - Aangezien er geen draaiende onderdelen zijn in een SSD, kan data veel sneller worden uitgelezen en geschreven op het flashgeheugen. Hierdoor start je laptop of PC veel sneller op, kan je bestanden en programma's veel sneller openen en verplaats je bestanden vele malen sneller.

Energieverbruik - Een SSD heeft geen draaiende onderdelen. Er is minder energie nodig is om een SSD actief te krijgen en te houden. De accu in je laptop gaat hierdoor langer mee, wat als gevolg heeft dat je langer kan doorwerken.

Multitasking - Heb je meer dan een programma openstaan met veel data, dan is de snelheid van een SSD snel merkbaar. Tot wel 20 keer sneller worden programma's geopend en alle data is vrijwel direct beschikbaar. Grote projecten met video's, foto's en muziek openen neemt nog maar enkele seconden in beslag.

Resistent - De harde schijf in je laptop is een van de meest gevoelige onderdelen. Vanwege de draaiende onderdelen kan val- en stootschade een grote impact hebben op de opgeslagen data. Bij een SSD zijn er geen draaiende onderdelen, waardoor je laptop bij een val wel kapot kan gaan, maar je opgeslagen data wel veilig blijft.

3. Wat bepaalt de snelheid van een SSD's?

SSD Snelheid

Sequential reads & writes

Sequential reads en writes hebben betrekking op het aanmaken, verplaatsen en lezen van grote bestanden. Denk hierbij o.a. aan downloads, videobestanden of film- en fotomateriaal. Werk je veel met grote bestanden? Kies dan voor een SSD met een hoge maximale lees- en schrijfsnelheid. Deze waarden worden weergegeven bij de productspecificaties in MB/s bij iedere SSD.

Bekijk alle SSD's

Random reads & writes

Random reads & writes hebben betrekking op het aanmaken, verplaatsen en lezen van kleine bestanden. Denk o.a. aan de vele bestandjes waaruit Windows en Mac OSX uit bestaan. Deze waarden worden uitgedrukt in IOPS (Input/output Operations Per Second) en zijn bij de productspecificaties weergegeven als 'willekeurige lees- en schrijfsnelheid'. Wil je een SSD kopen waarmee je laptop of PC extra snel opstart? Let dan op een hoge willekeurige leessnelheid.

4. Hoe installeer je een SSD?

Het installeren van een SSD is vrij eenvoudig. Je hebt hiervoor de volgende onderdelen nodig: een schroevendraaier, een usb/SATA-adapter, voor desktops een bracket en wat geduld. Bekijk hoe onze productspecialist een SSD installeert en daarmee de oude harde schijf vervangt en een tweede leven geeft.

5. Wat heb je nodig bij een SSD?

Montagebeugels
Wanneer je de SSD in een vaste computer wilt monteren heb je in veel gevallen een bracket nodig. Een PC biedt vaak ruimte voor een 3,5 inch harde schijf. Met een montagebeugel kan je een SSD, met een 2,5 inch afmeting, plaatsen in een computerkast. Voor een laptop is een montagebeugel niet nodig.


SATA-kabels
Een SATA-kabel wordt over het algemeen niet bij een SSD geleverd, maar is een onmisbare accessoire voor je SSD. Je hebt de SATA-kabel namelijk nodig om je SSD in de computer aan te sluiten. Wil je de SSD in een laptop gebruiken? Dan heb je geen losse SATA-kabel nodig.


Docking station
Een docking station, zoals de Sharkoon QuickPort, is een apparaat waarmee je een interne harde schijf extern kunt aansluiten op de computer of laptop. Zo kun je een docking station gebruiken om je besturingssysteem van je oude harde schijf naar je nieuwe SSD te klonen of documenten en andere computerbestanden over te zetten naar je SSD.


Hardeschijfbehuizing
Het klink misschien vreemd, maar een hardeschijfbehuizing is in veel gevallen een handige accessoire voor je SSD. Gebruik de hardeschijfbehuizing bijvoorbeeld om je oude harde schijf een nieuw leven te geven, nadat je hem hebt vervangen door een SSD. Bovendien zet je je documenten en andere onmisbare computerbestanden met behulp van een hardeschijfbehuizing nog even over naar de nieuwe SSD.

Bekijk alle accessoires

6. Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over SSD's? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.